17. januára 2024

Spodná voda na pozemku. Problém, ktorý netreba podceniť, ale riešiť. Poradíme vám, ako na to

Spodná voda na pozemku. Ide o prirodzený jav, ktorý sa deje prakticky kdekoľvek. Problém však nastáva vo chvíli, kedy je hladina tejto vody príliš vysoko. Podmáčaný pozemok totiž komplikuje výstavbu domu aj jeho ďalšie užívanie. Našťastie existuje niekoľko riešení, ako situáciu vyriešiť.

Pojem spodná voda môže byť niekomu cudzí. Poďme si teda najskôr povedať, čo to spodná voda je.

Čo je spodná voda?

Ako už názov prezrádza, ide o vodu v zemi. Je to prirodzený jav vyplývajúci z kolobehu vody. V zásade hovoríme o typoch:

  • povrchovej vode
  • podzemnej vode

Povrchová voda

Povrchová voda je takpovediac zrážková voda. Spôsobuje ju teda dážď a sneh. Vo väčšine prípadov nepredstavuje problém, lebo rýchlo vsiakne do zeme. Samozrejme existujú výnimky. Napríklad v zimných mesiacoch, kedy je zrážok nadbytok, môže zostať pozemok podmáčaný, lebo povrchová voda nestíha vsakovať. 

Druhou výnimkou je zlé pôdne zloženie. Konkrétne také, kde je vysoký obsah ílu. Ten môže narobiť nemalé problémy, nakoľko pôsobí, ako prírodná hydroizolácia. Zrážková voda cez neho len ťažko preniká. V tomto prípade môže zostať stavebný pozemok podmáčaný prakticky kedykoľvek počas roka po výdatnom daždi.

Podzemná voda

Ide o vodu, ktorá sa nachádza neustále v pôde. Dôležité však je, v akej hĺbke. Optimálny stav je v rozmedzí 80 a viac centimetrov pod povrchom. Pokiaľ je jej hladina vyššie, môže nastať problém. Predovšetkým pri stavbe domu. Takáto voda sa totiž objaví už vo výkopoch základov, čo celý proces výstavby začne komplikovať.

Podobne nepríjemná je aj v ďalších fázach budovania domu, ale aj užívania pozemku. Ak sa totiž spojí s povrchovou vodou, pozemok môže byť od jesene do jari značne podmáčaný. 

To v akej hĺbke sa nachádza spodná voda vyplýva z viacerých premenných. Podstatný vplyv však má zloženie pôdnych vrstiev. Opäť svoju podstatnú úlohu zohráva íl. V minulosti sa na ílovitých pôdach príliš nestavalo. Dnes však kvalitných stavebných pozemkov ubúda, a preto sa stavia, kde sa len dá. Problém so spodnou vodou na pozemku je preto čoraz častejší.

Prečo je spodná voda na pozemku problém?

Vysoká hladina spodnej vody môže spôsobiť viacero problémov. Ako sme spomínali, je to už pri samotnej výstavbe, kedy podmáčaný terén komplikuje stavebný proces. Napríklad rôzne stavebné mechanizmy sa na pozemok nedostanú, prípadne tam narobia veľké koľaje a pod.

Spodná voda však má vplyv aj na základy, kedy rokmi podmýva túto kostru domu. To môže viesť až k narušeniu statiky. Obzvlášť veľký problém nastáva v prípade podpivničenia. Voda je totiž nezmar. Stačí drobná dierka v hydroizolácii a už si nájde cestu do vnútra. 

Vysoká spodná voda komplikuje aj následné užívanie pozemku. Veď kto by chcel mať od jesene do jari namiesto záhrady jeden veľký bazén alebo klzisko?

podzemná voda na pozemku dokáže narobiť kopec problémov

Čo robiť so spodnou vodou?

Najjednoduchšia rada znie, nekupujte taký stavebný pozemok. Samozrejme, bez geologickej analýzy nie je ľahké odhadnúť, aké je podložie. Existuje však jednoduchá rada. Skúste chodiť na obhliadky pozemkov po výdatných dažďoch. Ideálne od jesene do jari. Pokiaľ bude pozemok jedno veľké jazero, nie je to dobrým znamením. 

Druhým odporúčaním je zamerať sa na studne. Ak je priamo na pozemku, máte vyhrané. Alebo sa popýtajte ľudí v susedstve (pokiaľ je tá možnosť). Samozrejme, nie vždy sa dá takto postupovať. Existuje našťastie viacero možností, ako riešiť odvodnenie pozemku.

Odvodnenie pozemku 

Jedným z najčastejších a najúčinnejších spôsobov odvodnenia pozemku je drenáž. Predstaviť si to môžete, ako sústavu podzemných hadíc (rúrok), ktoré odvádzajú vodu na jedno miesto. Drenážne rúry majú v sebe otvory, cez, ktoré preniká spodná voda a tá následne tečie do zbernej alebo vsakovacej nádrže. Pokiaľ je v blízkosti nejaký vodný tok, môže drenážna sústava ústiť do neho.

V niektorých prípadoch nie je nutné odvodniť celý pozemok, ale iba okolie samotného domu. Napríklad pri spomínanej pivnici. V takom prípade sa často realizuje iba drenáž základov. Princíp je prakticky rovnaký, no drenážne rúry sú natiahnuté iba okolo obvodu domu. 

Ak má drenážny systém fungovať, musí byť správne navrhnutý aj realizovaný. Určite nestačí okolo domu vykopať jamu, dať do nej drenážnu rúru a zasypať ju štrkom. Boli by to iba vyhodené peniaze. Preto, pokiaľ vás trápi spodná voda na pozemku, obráťte sa na profesionálnu firmu, ktorá vám s tým pomôže a bude niesť za svoju robotu aj zodpovednosť.

Tip na záver

Pokiaľ zvažujete stavbu rodinného domu, radi vám splníme váš sen. Inšpirovať sa môžete napríklad v katalógu projektov, kde nájdete 64 jedinečných rodinných domov. Naša firma sa špecializuje na výstavbu montovaných drevodomov na Slovensku a v Čechách. Realizovali sme vyše 700 rodinných domov a tešíme sa tak spokojnosti tisícov ľudí. Pridajte sa k nim aj vy.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov