29. júna 2023

Veľké montované domy – výhody, nevýhody a ponuka

Plánujete alebo rozmýšľate nás stavbou väčšieho domu ale neviete, či je to pre vás tá správna možnosť? V tomto článku sa pozrieme na všetky výhody a nevýhody tohto typu stavieb. A na záver si predstavíme vybrané projekty veľkých montovaných domov v našej ponuke.

Pár otázok, ktoré by ste si mali zodpovedať na úvod

  • Aký veľký dom potrebujete? Možno to znie triviálne, no len málokto vie rýchlo odpovedať. Naopak veľa ľudí pri plánovaní svojho rodinného domu nevie, zhurba aký veľký dom potrebuje k životu.
  •  Plánujete resp. máte deti? Toto je jedno z hlavných ukazovateľov plochy domu. Ak totiž plánujete alebo máte rodinu, zrejme budete chcieť pre svoje deti vlastnú izbu. Ich potreby (vecí a súkromia) budú s pribúdajúcim vekom iba narastať. Preto sa nevyhnete veľkému domu.
  • Plánujete v novom dome dožiť svoj život? V minulosti sa domy stavali na celý život. Dnes však nie je zvláštne, ak ľudia zostanú v novopostavenom dome iba istú časť svojho života. Napríklad ak sa deti osamostatnia, presťahujú sa aj rodičia do niečoho menšieho. 
  • Budete sa starať o starších rodinných príslušníkov? S postupom času zrejme príde doba, kedy sa bude potrebné postarať o svojich (starých) rodičov. Ak sa táto vidina týka aj vás, opäť príde vhod mať veľký dom s dostatkom izieb.
  • Bude váš domov epicentrom spoločenských stretnutí? Sú ľudia, ktorí sa s priateľmi a rodinou stretávajú kdekoľvek, len nie doma. No a potom sú takí, ktorí radi všetkých hostia. Ak patríte do druhej kategórie, opäť počítajte s tým, že návštevu bude treba niekde usadiť a z času na čas bude musieť aj niekde prespať.

Spomínané otázky by vám mali vytvoriť aspoň hrubú predstavu o tom, aký veľký dom budete potrebovať. Ak totiž neplánujete rodinu, isto vám postačí bungalov s troma izbami. Jednu môžete využívať ako obývačku, druhú ako spálňu a tretiu ako hosťovskú resp. pracovňu. 

Naopak, ak sa chystáte mať deti alebo ich máte, zrejme sa veľkému domu nevyhnete. Tu upozorňujeme na jeden fakt. Ak si vyberiete malý dom, čoskoro vám bude tesný a odsťahovať sa resp. pristavať bude značne komplikované.

Veľké domy a ich výhody

Poďme si však predstaviť niekoľko základných výhod veľkých domov. 

  • Veľkorysý priestor - veľa miesta je zrejme prvá vec, ktorá vám napadne pri spojitosti s veľkým domom. Dostatok priestoru nájdete nielen pre obyvateľov domu, ale aj pre vaše veci, zábavu a relax. Pokojne si teda môžete doma zriadiť napríklad herný priestor alebo telocvičňu.
  • Väčšia flexibilita - Veľké montované domy poskytujú väčšiu flexibilitu pri usporiadaní a prispôsobení priestorov podľa vašich potrieb. Môžete si vytvoriť špeciálne priestory pre konkrétne záľuby alebo vyčleniť niektorú izbu ako šatník. Podľa potreby viete potom danú miestnosť vypratať a opäť ju začať používať napríklad ako detskú izbu.
  • Súkromie - s veľkým domom ide ruka v ruke aj väčšie súkromie. Moderné bungalovy sú zvyčajne navrhnuté tak, aby mali jasne oddelenú dennú a nočnú časť. V obývačke tak môžete usporadúvať večierok, zatiaľ čo vaše deti budú pokojne a v tichu spať v nočnej časti.
veľké domy nemusia stáť veľa

Nevýhody veľkých domov

K nevýhodám veľkých domov patrí určite obstarávacia cena. Väčšia plocha rovná sa väčšie základy, dlhšie obvodové múry, väčší krov… Preto si za tento luxus o niečo viac priplatíte. Istým kompromisom by mohli byť veľké montované drevodomy, ktoré si stále zachovávajú výborný pomer cena výkon.

Druhou nevýhodou je fakt, že veľké domy potrebujú veľké pozemky. To znamená, že si možno vyberiete projekt vysnívaného domu, no nenapasujete ho na váš pozemok. Preto treba brať v úvahu veľkosť stavebnej parcely už od samého začiatku.

Veľké domy v našej ponuke

Vyberali sme pre vás niekoľko projektov veľkých montovaných domov z našej ponuky.

Bungalov 8

Ide o krásny, priestranný päťizbový dom. Dovnútra sa vstupuje cez zádverie. Odtiaľ môžu vaše kroky viesť na WC alebo do priestrannej obývacej izby s jedálňou. Tá je zároveň spojená s kuchyňou (a komorou). Z tejto dennej časti sa potom chodbou dostanete do štyroch veľkých izieb, ktoré môžete využiť plne podľa vašich predstáv. Súčasťou tejto nočnej časti je kúpeľňa s WC. 

Bungalov 8 je má celkovú zastavanú plochu 144,25 m2 (k tomu treba pripočítať ešte 13 m2 terasy a 1,75 m2 prestrešenie vchodu). Cena stavby na kľúč je 128 230€. 

Bungalov 52

Tento projekt domu je dispozične podobne riešený ako Bungalov 8. Cez zádverie sa dostanete na WC, technickej miestnosti a do obývacej izby. Tá je opäť spojená s kuchyňou (a komorou). Cez chodbu sa následne dostanete do nočnej časti domu, ktorú tvoria štyri izby a kúpeľňa. 

Bungalov 52 má celkovú zastavanú plochu 175 m2 (plus 21,9 m2 prestrešenie terasy a 12,07 prestrešenie vchodu. Cena stavby na kľúč je 153 950€. 

veľké domy

Projekt 18

Najväčší projekt montovaného drevodomu v našej ponuke je Projekt 18. Ide o dom poskytujúci skutočne luxusný priestor. Do domu sa vchádza cez zádverie. To zároveň spája dom s dvojgarážou, toaletou a technickou miestnosťou. Cez chodbu sa následne dostanete do obývacej miestnosti s kuchyňou (s vlastnou špajzou). 

Chodba vás ďalej dovedie do nočnej troch priestranných izieb, pričom jedna z nich má vlastnú kúpeľňu a šatník. V rámci domu sa ešte nachádza kúpeľňa, sauna a práčovňa. A je tu ešte jedna vec. Na chodbe sa nachádzajú schody, ktorými sa dostanete na poschodenie. Tu nájdete galériu a jednu samostatnú izbu. Tá môže slúžiť napríklad ako pracovňa.

Projekt 18 má celkovú zastavanú plochu 230 m2 (plus 2,48 m2 prestrešenie vchodu). Cena domu na kľúč je 253 000€. 

Na záver

Či už budete chcieť veľký dom alebo vám vystačí menší, neváhajte sa na nás obrátiť, prípadne si vybrať jeden z projektov domov v našom katalógu. Váš vysnívaný dom vám postavíme už za tri mesiace. Pridajte sa teda aj vy medzi našich spokojných zákazníkov.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov