15. októbra 2024

Zameranie pozemku zvládnete aj svojpomocne. Má to však jeden háčik

Zameranie pozemku. Pre väčšinu ľudí ide o celkom neznámy proces. A predsa môže byť pre výstavbu rodinného domu naprosto kľúčový. Nesprávne zameranie totiž môže spôsobiť nemalé problémy so susedmi alebo katastrom. Poďme si preto povedať viac o tejto téme.

Začnime vysvetlením samotného pojmu.

Čo je zameranie pozemku? 

Ide o proces, kedy dôjde k vytýčeniu hraníc pozemku. Túto činnosť vykoná geodet, ktorý pomocou údajov poskytovanými Katastrálnym úradom dokáže s presnosťou na centimetre zamerať pozemok. Vo veľkej väčšine prípadov to nie je nutné. Pokiaľ totiž kúpite stavebnú parcelu od developera alebo už rozostavaný dom(či úplne hotový), budú hranice pozemku už vytýčené. 

Iná situácia je v momente, kedy kúpite starý dom. Tu sú hranice pozemku vytýčené skôr historicky. Preto je dobré zavolať geodeta a nechať si pozemok presne zamerať. Aj existujúce ploty totiž nemusia korešpondovať s tým, čo eviduje kataster. Táto nezrovnalosť býva neskôr predmetom susedských nezhôd a problémov.

Kedy je nutné zameranie pozemku?

Zameranie pozemku je potrebné v niekoľkých prípadoch. Jedným z nich je už spomínaná výstavba rodinného domu. Každá stavba totiž musí spĺňať predpísané minimálne vzdialenosti od hranice pozemku resp. susedných stavieb. Pokiaľ teda nepoznáte hranice svojho pozemku, nebudete schopný správne umiestniť dom na stavebnú parcelu.

Niekedy si situácia vyžaduje aj rozdelenie pozemku. Deje sa to najmä v momentoch, kedy je pozemok veľký a dá sa realizovať predaj istej časti. Alebo chcete previesť jeden typ pozemku na druhý (napr. záhradu na stavebný pozemok).

Pomerne častým dôvodom na zameranie pozemku bývajú susedské spory. Najmä pri generačnej obmene susedov dochádza k situácii, kedy sa nový susedia rozhodnú nechať si zmerať pozemok a zistia, že niečo nie je v poriadku.

vymeranie pozemku

Ako prebieha zameranie pozemku?

Zameranie pozemku je klasická služba. Je preto potrebné najskôr nájsť a objednať geodeta. Ten sa následne dostaví v daný čas a na dané miesto. Vytiahne si potrebné prístroje a podľa stanovených požiadaviek zameria jednotlivé body na pozemku. Môžu to byť iba štyri rohy, ale daných bodov môže byť pokojne viac. Na označenie sa najčastejšie používajú drevené koly označené oranžovou farbou.

Pre potreby zamerania pozemku nie je nutné si zháňať nejaké podklady na katastri alebo kdekoľvek inde. O všetko by sa totiž mal postarať práve 

Tip od nás

Chcete vedieť, ako zistiť hranice pozemku? Na tento účel vám výborne poslúži stránka zbgis.sk. Stačí si vybrať konkrétny pozemok a cez podkladovú mapu - satelitná alebo ortofoto si orientačne pozriete kde sú hranice pozemku. Na tejto stránke sa zároveň dozviete aj také detaily, ako je list vlastníctva, typ alebo výmera pozemku.

Aká je cena za zameranie pozemku?

Cena za zameranie pozemku sa štandardne odvíja od počtu bodov, ktoré treba zamerať. Každý geodet má svoj cenník a na orientačnú resp. finálnu cenu je dobré sa pýtať vopred. Štandardne suma za vytýčenie pozemku začína na úrovni 200 a viac eur.

Ako zamerať pozemok svojpomocne?

Zrejme aj to je dôvod. Prečo veľa ľudí zvažuje zamerať pozemok svojpomocne. Tu však treba uviesť veci na pravú mieru. Nech už by sme skúsili čokoľvek (napríklad aplikáciu na zameranie pozemku), nebude to také presné, ako keď to spraví geodet. A hlavne. Svojpomocne “vymeraný” pozemok nemá žiadne právne využitie. 

Keď teda napríklad postavíte plot podľa takto zameraného pozemku, môže sa vám iba stať jedno. Váš sused si dá skôr či neskôr zamerať pozemok geodetom a ten zistí, že plot stojí na susedovej parcele. A už je oheň na streche. Preto vymeranie pozemku treba nechať na geodetov. 

Tip na záver

Pokiaľ sa chystáte stavať rodinný dom, určite by ste nemali obísť náš katalóg projektov. Nájdete v ňom vyše 60 rodinných domov, pričom každý z nich sme schopní postaviť na kľúč už a tri mesiace. Tieto montované nízkoenergetické drevodomy staviame na Slovensku aj v Čechách. Staňte sa aj vy jedným z našich spokojných zákazníkov.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov