15. augusta 2024

Ako postupovať pri kúpe pozemku? Aj v tomto prípade platí dvakrát meraj a raz rež

Kúpa pozemku. Relatívne jednoduchý a rýchly proces, ktorý však netreba uponáhľať. Neuvážená kúpa pozemku vás totiž môže vyjsť poriadne draho. Najmä, ak sa na nej chystáte stavať dom. Dnes si preto povieme, na čo si dať pri výbere stavebnej parcely pozor a ako postupovať pri jej kúpe.

Začneme tou prvou časťou.

Pri kúpe pozemku je najdôležitejšia lokalita.

Predpokladajme, že danú parcelu plánujete kúpiť s vidinou výstavby rodinného domu. Pri inom zámere (užívanie na poľnohospodárske účely a pod.) treba sledovať odlišné kritériá. 

V prvom rade sa zamerajte na lokalitu. Teda, kde sa daný stavebný pozemok nachádza. Každé mesto aj dedina totiž má územný plán rozvoja obce. Ten okrem iného špecifikuje (resp. by mal), aké stavby je možné umiestniť v danej oblasti a hlavne ako (ne)majú vyzerať. 

Ľahko sa teda môže stať, že kúpite stavebný pozemok, na ktorom chcete postaviť dom s plochou strechou. Avšak pri žiadosti o stavebné povolenie vám príde zamietavé stanovisko. Táto komplikácia môže nastať najmä v historických jadrách obcí alebo všade tam, kde si chcú mestá a dediny zachovať svojský ráz. 

Ak teda zvažujete kúpu konkrétneho pozemku, mali by ste zájsť na príslušný obecný úrad. Iba tam si totiž overíte obmedzenia plynúce z územného plánu rozvoja obce.

Druhé dôležité kritérium pri výbere pozemku sú jeho vlastnosti. Všímať by ste si mali najmä:

  • veľkosť - skúste si predstaviť seba po dokončení domu, ako plánujete daný pozemok využívať. Chcete mať len trávnik alebo plánujete aj zeleninový záhon? Budete mať bazén? Psa? Malý pozemok vás môže neskôr obmedzovať, príliš veľký vám zoberie kopec času pri starostlivosti oň.
  • svahovitosť - rovinaté pozemky sú ideálne, ale drahé. Svahovité pozemky sú lacnejšie, ale vyžadujú si náročnejšie terénne úpravy. Aj v tomto prípade však máme riešenie, napríklad podpivničený dom.
  • spodná voda -  vyberať pozemok sa odporúča buď v zime alebo po intenzívnych dažďoch. Krásna rovinatá parcela sa totiž môže ľahko premeniť na podmáčanú bažinu. Tá skomplikuje výstavbu domu aj neskoršie užívanie pozemku.
  • umiestnenie pozemku v krajine - ide o veľmi podceňované kritérium, ktoré súvisí s predchádzajúcim bodom. Dnes sa totiž stavajú domy, kde sa len dá. A teda často na miestach, ktoré sú nevyhovujúce. V blízkosti vodných tokov, v dolinách pod poľami a pod. Výsledok je väčšinou rovnaký. Problémy. Neraz totiž stačia intenzívne dažde, aby došlo rozvodneniu inak pokojného potoka. Alebo sa z poľa vyvalí bahno, ktoré zaplaví pozemky a cesty.

Nepodceňte vecné bremeno a druh pozemku

Pri kúpe pozemku je potrebné hľadieť aj na ďalšie kritériá. Jedným z nich je druh pozemku. Všetko iné, než zastavané plochy a nádvorie je nutné najskôr vyňať z pôdneho fondu. To stojí čas a hlavne peniaze. 

Rovnako dôležité je vecné bremeno. Ide o právny prvok, ktorý takpovediac musíte rešpektovať a kúpiť pozemok aj s ním. Môže ísť napríklad o právo prechodu cez váš pozemok na susedný, ochranné pásmo plynovodu alebo elektrického vedenia, atď. V závislosti od druhu vecného bremena vyplývajú rôzne obmedzenia resp. povinnosti. Aj preto je dôležité si tento právny prvok overiť na liste vlastníctva. 

Pri obhliadke pozemku by ste sa mali pýtať aj na inžinierske siete. Azda najpodstatnejšia je elektrická prípojka. Pokiaľ je na hranici pozemku (ideálne už vyvedená), máte vyhraté. Ďalším v poradí je vodovod. Ak nie je v blízkosti parcely, môžete vodu do domu riešiť pomocou studne. V ideálnom prípade je na hranici pozemku aj kanalizácia (inak budete musieť riešiť žumpu alebo vlastnú ČOV). 

Montovaný drevodom na vhodne vybranom stavebnom pozemku

Ako postupovať pri kúpe pozemku?

Pokiaľ ste si vybrali ten svoj pozemok, nezostáva nič iné než pristúpiť k jeho kúpe. Ďalšie kroky záležia od toho, ako ste na danú parcelu narazili. Pokiaľ cez realitnú kanceláriu, tá sprocesuje takmer všetko za vás. Pripraví kúpnopredajnú zmluvu (minimálne dva kusy, ktoré idú na kataster), vklad na kataster a vám postačí spraviť niekoľko notársky overených podpisov a previesť peniaze.

O niečo iná bude situácia v prípade, že jednáte priamo s majiteľom pozemku. V takej situácii totiž budete musieť zabezpečiť kúpnopredajnú zmluvu a vklad na kataster vy (alebo predávajúci). Následne bude potrebné notársky overiť podpisy a zaniesť oba dokumenty na príslušný kataster. 

Vytvorenie kúpnopredajnej zmluvy a vklad na kataster by ste mali nechať na právnikovi. Na internete síce nájdete množstvo “vzorov”, no tie sa nemusia stretnúť s pochopením práve na katastrálnom úrade. 

Rovnako tak odporúčame využiť možnosť tzv. notárskej úschovy. Ide o službu, kedy neposielate peniaze majiteľovi pozemku, ale vybranému notárovi. Ten ich pošle predávajúcemu až vo chvíli, kedy je proces zápisu na katastri uzatvorený. Ak by medzičasom došlo k akejkoľvek komplikácii, peniaze vám vráti naspäť.

Tip na záver

Po výbere správneho pozemku je potrebné vybrať aj vhodný projekt domu a stavebnú firmu. Preto vám ponúkame naše služby. Sme špecialisti na stavbu montovaných drevodomov. Už za tri mesiace sme schopní postaviť váš vysnívaný dom na kľúč. Pridajte sa aj vy k našim spokojným zákazníkom.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov