13. marca 2016

5 faktorov, ktoré zvážiť pri výbere fasády vášho domu

Exteriér vášho domu je to, čo vytvára prvý dojem, podtrháva jeho štýl a v ideálnom prípade nás láka prekročiť jeho prah. Voľbe správnej vonkajšej fasády vášho domova by sa nemala venovať o nič menšia pozornosť než tej vnútornej. Je to v podstate taký finálny make-up pre váš rodinný dom. Ako však iste viete, make-upom sa dá mnoho vylepšiť, ale rovnako aj mnoho pokaziť. Hlavne pokiaľ nie je zvolený s citom, v primeranom množstve a s ohľadom na štýl a osobnosť majiteľa domu. Čo všetko je teda potrebné vziať do úvahy, skôr ako vezmeme do ruky maliarsky valček?

  1. Moderný montovaný dom alebo rustikálna klasika?

Povrchový materiál či farebná paleta by mala ísť ruka v ruke so štýlom a charakterom domu. Rustikálne prvky zrejme nebudú to pravé pre minimalistický dom uprostred modernej štvrte. Rovnako tak by nebolo múdre zvoliť výrazné sýte farby pre vidiecky dom.

house-villa_GyAkZPuu
  1. Okná nie sú len na vetranie, ale aj na imidž

Aj váš dom určite ponúka architektonické prvky, ktoré pri troche kreativity dokážu dodať exteriéru ten pravý šmrnc. Tak sa ich nebojte využiť.  Vyzdvihnúť možno napríklad okenné rámy, dvere či balkóny. Kombinácia viacerých farieb je vhodná najmä pri tých neutrálnejších. Naberte však odvahu siahnuť aj po výraznejších kombináciách farieb. V tomto prípade ale treba byť opatrný, aby výsledok nepôsobil lacno.

  1. Váš dom je zrkadlom vašej osobnosti

Zovňajšok domu na prvý pohľad vypovedá aj o jeho majiteľovi. Čo by mal váš dom hovoriť okoloidúcim o vás? Vystihujú vás skôr decentnejšie krémové či zemité farby? Alebo ste veselá povaha, ktorá sa nebojí experimentovať s výraznými farbami? Umelecké duše môžu fasádu svojho domu povzniesť na úplne inú úroveň.

Dom zrkadlo Všej osbnosti
  1. Zasaďte farbu do kontextu

Vhodná kombinácia farby a materiálov na fasáde domu ešte nie je zárukou úspechu. Do úvahy treba vziať i bezprostredné okolie – záhradné prvky, plot a podobne. Preto je vhodné nad preferovanou farbou uvažovať už pri projektovaní domu. Ak má napríklad manželka v pláne obklopiť bungalov pestrofarebným okvetím, radšej siahnite po neutrálnejších odtieňoch.

house_zkJ0aI9u
  1. A čo na to vaši susedia?

Áno, je pravda, že váš dom je v prvom rade váš. Ak si ale s výberom farby neviete dať rady, odtrhnite pohľad od vášho domu a pozrite sa naň znovu z trochu širšej perspektívy. Je váš dom súčasťou uličnej zástavby, ktorá sa nesie v určitom štýle? Aké materiály a farebné tóny prevažujú vo vašom širšom okolí? Pozor, nemusíte kopírovať. Ideálne je zvoliť si farbu, ktorá bude unikátna, avšak v harmónii so svojim okolím.

san-francisco-houses_Mk2F1vt_

Inšpirujte sa aktuálnymi trendmi buď na internete, alebo sa poraďte s profesionálnym dizajnérom. Myslite nadčasovo, vonkajšok domu bude s vami dlhšie ako len jednu sezónu.  Fasáda nie je tričko, ktoré vyhodíte len preto, že už nie je v móde. Preto sa pri finálnom rozhodovaní riaďte vlastnou intuíciou a vkusom. A na záver jedna rada: Nenechajte sa príliš uniesť estetickou stránkou veci. Nezabúdajte, že steny vášho domu majú byť nie len krásne, ale aj funkčné.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov